Tezaurul de la Pietroasa

În 1837, când s-a descoperit, Tezaurul de la Pietroasa – numit popular „Closca cu puii de aur“ – era cel mai mare tezaur antic descoperit în lume. Abia peste un secol avea sa fie aflat cel al lui Tutankhamon. Nu vom sti niciodata cu precizie din ce era compus tezaurul, dar din ceea ce au declarat instantelor pietrarii care l-au descoperit s-a dedus ca erau 22 de piese sau chiar 24 de piese si cântarea în jur de 40 kg, piesele fiind din aur ornate cu pietre pretioase.

Doi oameni simpli, pietrarii Ion Lemnaru si Stan Avram, au gasit în anul 1837, în timp ce sapau în costa Muntelui Istrita, la Pietroasa, judetul Buzau, o colosala comoara de aur.

Dupa un an de la aflarea comorii, apele umflate de ploi au doborât podul de peste râul Câlnau, construit de inginerul Kiseleff, asa ca a fost angajat un antreprenor pe nume Tarba Verusi, personaj care avea sa faca cel mai mult rau Tezaurului de la Pietroasele.

Cei doi pietrari au vazut în aparitia acestui Verusi o oportunitate sa vânda obiectele ciudate pe care le gasisera, asa ca aventurierul s-a pricopsit cu aproximativ 40 de kilograme de aur pe mai nimic, dându-le la schimb contravaloarea a doi boi si alte câteva obiecte.

Speriat de marimea obiectelor de aur, Verusi a taiat cu toporul în patru tava de aproape 8 kilograme de aur masiv si a încercat sa obtina bani din vânzarea minunatiilor de o inestimabila valoare. Dar cum lacomia umana este dusmanul cel mai mare al descoperitorilor de comori, Verusi a început sa fie imediat santajat de un arendas al mosiei Pietroasele, pe nume Gheorghe Frunza Verde. Acesta i-a cerut o parte din comoara, i s-a dat, dar nu a fost multumit cu cât a primit, asa ca, pâna la urma, s-a dus la Episcopia Buzaului si l-a turnat pe Verusi. Autoritatile au intrat pe fir si au fost arestati si cei doi pietrari care au gasit comoara, Verusi, plus un anume Baciu, la care statuse o vreme comoara ascunsa, fiind atunci arestati si cei doi fii ai lui Baciu. lumina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.