“Toata Tara Hategului venea pa jos, la parintele”

Ladislau Stoica îsi alege vorbele cu grija s-apoi le lasa sa cada moale în fraze taraganate. A copilarit în Silvasul de Sus “pa vremea lu’ parin’ Arsenie”. O vreme în care toata Tara Hate­gu­lui se urnea pe ca­rari de mun­te, stiute doar de sateni, pentru a ajun­ge, la vremuri de ananghie, la Prislop. Era vremea pele­ri­na­jelor fierbinti, facute încet, la pas, cu post si rugaciune, cu ne­vointa si rabdare.

“Viné multa lume atunci la el, la slujba. Pu­hoa­ie! Tara Hategului viné toata pa jos! Viné si Den­susul si Sarmi, tati viné da cu sara si sa aseza pa dealuri, da faceau focul pa Prislop si sa încalzeau. S-apai asteptau la spovedit si doua, tri zile, altii si mai mult asteptau. S-apai în ast timp, parintele le dadé de lucru, ca el o facut mult aici, la Prislop. Un deal întreg or mutat cu roaba, pân’ ce s-o facut clopotnita care o vedeti acu’.”
Badea Ladislau vorbeste cu voce grava si cu privirea plecata în pamânt. Pentru el, amintirea parintelui e vie înca. Si în prezenta Sfântului Ardea­lului, nu te poti purta oricum, pentru ca prin el a lucrat mereu Dumnezeu. formula as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.