Bioluminiscenta – Oameni sau Ingeri ?

Despre Bioluminiscenta aflam de pe Wikipedia ca : Bioluminiscenta, denumita si biofotogeneza, este productia de lumina de catre organismele vii, ca un caz particular al chimioluminiscentei.

Aeasta lumina rece este produsa de organisme vii (licurici, pesti abisali, ciuperci) sau de microorganisme, prin oxidarea unei substante proteice, secretata de acestea, numita luciferina cu ajutorul ATP-ului (adenozintrifosfatului sau trifosfatului de adenozina).

Toata lumea a auzit de insectele ce stralucesc in bezna noptii, promovate in mod special de filmele pentru copii – licuricii.

lumina licurici1

Cu toate aceastea licuricii nu sunt singurele vietuitoare care produc lumina. Imi povestea cineva despre o incursiune facuta pe marile si oceanele lumii. A avut ocazia sa traiasca pe langa experiente de neuitat si momente ce pareau un Deja Vu, fiind un om ce indrageste pictura. Ivan Konstantinovici Aivazovski este unul dintre cei mai renumiti pictori care au ca subiect principal – apa.

Talentul pictorului ne reda o apa translucida cu irizari de lumina, o imagine feerica rupta parca din povesti. Ei bine pictorul nu s-a bazat doar pe talent si imaginatie ci a combinat realitatea cu fictiunea.

Aivazovski

Aivazovski2

Aivazovski1

“Bioluminiscenta a stârnit curiozitatea oamenilor de stiinta înca de acum 2500 de ani în urma, când filosoful grec Aniximenes a descoperit ca apa marii lumina atunci când el o lovea cu vâsla. De atunci, oceanografii au descoperit multe specii de vietati care produc acest fenomen.

plancton

Cercetatorii au gasit o abundenta de bioluminiscenta provenita de la plancton, creaturi care nu pot înota împotriva curentului, dar care emana o lumina albastruie atunci când se lovesc de alte organisme sau structuri. Printre aceste vietuitoare se numara si prima specie de anemone identificata drept capabila sa straluceasca în întuneric.

Noctiluca scintillans

Acum, oamenii de stiinta de la Nova Southeastern University au monitorizat fundul Marii Caraibilor, la adâncimi mari, acolo unde nu patrunde lumina naturala si au fost uimiti sa constate ca doar putine animale au capacitatea de a lumina. Majoritatea luminii pe care au observat-o acolo provenea de la planctonul deranjat de atingerea submersibilului.” descopera

plancton maldive

Fotografii ale unor obiecte ciudate albastre, care stralucesc in apele Marii Japoniei, au trezit interesul in randul utilizatorilor de Internet din intreaga lume. Obiectele misterioase sunt de fapt niste creaturi marine, o specie de calmari, care emana o lumina albastra.sursa
calamari

calamari2

La cele mai multe dintre speciile bioluminiscente, lumina produsa e albastrie sau verzuie, dar exista si “excentrici” care emit o radiatie rosie sau infrarosie – precum unele specii de pesti – sau lumina galbena, ca viermele marin Tomopteris.

În lumea de “deasupra” – mediul terestru – exista putine specii bioluminiscente: insecte (cum sunt binecunoscutii licurici de la noi – Lampyris noctiluca – si alte câteva specii de gândaci înzestrati cu organe luminoase) si câteva specii de ciuperci, a caror lucire vaga, fantomatica, întrerupe întunericul adânc al padurii.” sursa

meduza

Despre Lumina vorbeste si religia nu doar stiinta.

“Cuviosul Serafim Rose spune: “Daca cineva iti apare ca inger de lumina, sa nu te increzi in el. Dumnezeu nu te va osandi daca El vrea de fapt sa apara dinaintea ta, iar tu Il respingi, fiindca daca El vrea cu adevarat sa-ti lase un mesaj, El va veni din nou si va afla o cale de a ajunge la tine. De fapt, El te lauda fiindca esti neincrezator, caci tu nu vrei sa cazi in inselare.

Cei ce se afla pe o treapta duhovniceasca mai inalta, avand mai multa experienta in aceste lucruri au actionat in alte feluri. Avem un exemplu din viata Sfantului Antonie cel Mare, care vedea tot timpul diavoli. Atunci cand a fost intrebat cum poate el deosebi duhurile, a spus: “Cand apare un inger, ma simt foarte calm, iar cand apare un diavol, chiar daca acesta are infatisare de inger simt tulburare.” Acest lucru, insa, este foarte periculos pentru incepatori, fiindca te poti simti si foarte calm in prezenta diavolilor, daca nu ai experienta.”

seraphim rose

Diavolul, desi este tatal intunericului, se poate arata si el in lumina, iar aceasta o face numai ca sa-i insele pe cei mandri. Referindu-se la predicatorii mincinosi care inseala poporul credincios, Sfantul Apostol Pavel spune: “Unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucratori vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos. Nu este de mirare, deoarece insusi satana se preface in inger al luminii. Nu este deci lucru mare daca si slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptatii, al caror sfarsit va fi dupa faptele lor” (II Corinteni 11, 13-15).”

“In afara sfintilor, care devin locasuri ale Duhului Sfant, exista si alte cazuri de oameni capabili sa emita lumina, intr-un mod neobisnuit. Un exemplu in acest sens este Ana Monaro( vezi povestea ei ) (localitatea Pirano, Italia, 8 martie 1934), diagnosticata cu astm, care emitea o lumina albastra in dreptul pieptului pe durata spitalizarii si doar cand dormea. Cazul acesteia s-a raspandit in intreaga lume si a ramas fara raspuns.

Cu ajutorul camerelor ultra-sensibile s-a demonstrat ca oamenii emit particule mici de lumina, dar care sunt insa foarte slabe pentru a fi detectate de ochiul uman. Oamenii de stiinta japonezi au publicat cateva imagini cu parti ale corpului uman care straluceau in intuneric, acestea fiind primele imagini captate vreodata care sa ateste “bioluminiscenta umana”.”

ana monaro

Dumnezeu este Lumina !

“La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Acesta era intru inceput la Dumnezeu. Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut. Intru El era viata si viata era lumina oamenilor. Si lumina lumineaza in intuneric si intunericul nu a cuprins-o. Fost-a om trimis de la Dumnezeu, numele lui era Ioan (Botezatorul). Acesta a venit spre marturie, ca sa marturiseasca despre Lumina, ca toti sa creada prin el. Nu era el Lumina ci ca sa marturiseasca despre Lumina. Cuvantul era Lumina cea adevarata care lumineaza pe tot omul, care vine in lume. In lume era si lumea prin El s-a facut, dar lumea nu L-a cunoscut. Intru ale Sale a venit, dar ai Sai nu L-au primit. Si celor cati L-au primit, care cred in numele Lui, le-a dat putere ca sa se faca fii ai lui Dumnezeu” (Ioan 1, 1-12).” sursa

Saint Paissios Athos

“Zgomotul pe care l-am auzit apoi a fost foarte puternic si salbatic. Am
sarit din pat si mi-am dat seama ca un întuneric suprafiresc umpluse toata
camera, în vreme ce lumina neonului, în chip straniu, nu mai lumina în
interior: acest întuneric o împiedica sa patrunda în camera. Nici macar nu
parea a fi un întuneric propriu-zis, ci o anumita fiinta constienta. Aceasta, iar nu zgomotul, a fost cea care m-a îngrozit, si atunci am scos un strigat:
„Hristoase al meu!“.
Indata dupa strigat, a aparut într-un colt al camerei silueta luminoasa a
unui om. O lumina „alba“, transparenta, ciudata, care însa ma linistea; m-a umplut de dulceata, mi-a alungat orice frica, mi-a dat o siguranta de
neclintit.
Numai ce am vazut-o si m-am linistit, m-am culcat si am adormit.
întreaga scena nu trebuie sa fi durat mai mult de câteva secunde.

… La un moment dat, râzând bucuros, batrânul mi-a cerut voie sa ma
ajute duhovniceste.
– Sa pasesc înlauntrul tau? a întrebat.

Atunci am început sa banuiesc ca în spatele acestora se afla însusi
Hristos. Tot atunci am început sa constientizez si faptul ca parintele Paisie
era luminat de Dumnezeu, iar puterea pe care o avea era de la Hristos, si nu
de la sine însusi.

paisie mare 2b

Cea dintâi lectie importanta este ca exista Duhul Sfânt. Aceasta o traiesti, este de domeniul evidentei. Exact asa precum stii ca exista lumina soarelui, pentru ca o vezi, precum stii ca focul încalzeste, pentru ca o simti pe pielea ta.
Diferenta consta în faptul ca evidenta Duhului Sfânt, atunci când îl traiesti pe viu, este de mii de ori mai izbitoare.

… – Da, parinte, am raspuns plin de încredere.
– Pâna si picioarele îmi miros urât, a spus el, insinuând prin aceasta ca
ar avea neajunsuri duhovnicesti.
Am zâmbit! Omul acesta era curat precum cristalul, si bun precum Hristos.
– Nu conteaza, parinte, eu vreau, am raspuns.
Atunci a patruns în sufletul meu. Am simtit ceva delicat, grijuliu si
gingas, ceva tamaduitor, luminos, ceva puternic pogorându-se asupra mea.
Am simtit ca o transfuzie de lumina în suflet. O lumina lina…

Paisie Suroti

Intr-o zi, plecând de la chilia batrânului, mi-am amintit la poarta ceva
care ma framânta.
Parinte, yoghinul acesta, Niranjan, scotea o lumina!… i-am spus.
– Ce lumina?
– Uite, asa cum sedeam toti adunati în jurul sau, deodata a iesit din
trupul lui si ne-a învaluit pe toti o lumina aurie, ca o sfera care se marea
continuu. Apoi am simtit cum ma transform cu totul, cum mi se schimba
mintea. Ce lumina era aceea?
Parintele si-a ridicat mâna cu un gest suav, si mi-a pus-o pe cap fara sa
spuna nimic…
O lumina s-a raspândit pretutindeni, umplând toata curtea. Oriunde
priveam în jurul meu, vedeam aceasta lumina.
Batrânul era izvorul din care ea se revarsa. în ciuda intensitatii ei, ochii nu ma dureau; era imateriala si nespus de dulce. Nu ma saturam privind-o. Desi avea însusiri cu totul supranaturale, nu simteam uimire, ci ma bucuram de ea în chipul cel mai firesc. Eram îmbatat de aceasta lumina pe care o absorbeam cu întreaga mea fiinta, în acelasi timp, mintea îmi ramasese complet lucida, receptiva la toate elementele din mediul înconjurator. De altfel, cele cinci simturi functionau normal, cu singura deosebire ca li se adaugase unul nou:
„vederea duhovniceasca“.
Imi amintesc ca era miezul zilei, cu un soare arzator. însa stralucirea
luminii imateriale a parintelui Paisie eclipsa pur si simplu lumina soarelui,
covârsind-o cu mult în intensitate.
Mi-e greu sa estimez durata acestui
fenomen. Cert este ca, dupa o vreme, m-am pomenit pasind pe cararea catre
Manastirea Kutlumusi. Nu-mi aduc aminte exact ce s-a întâmplat între timp.
( fragmente din cartea – Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie)

Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie

Oamenii fericiti, veseli, optimisti, etc “stralucesc” si aceasta se poate observa si in aura. Aceasta stralucire este uneori asociata cu diverse boli. Nikolai Evdokimenko si-a petrtecut peste 20 de ani in arena circului.

La un moment dat si-a rupt piciorul la repetitii si a necesitat o recuperare grea. Din pacate el nu a mai putut face sarituri ca inainte si nici nu a putut sta departe de locul unde a muncit o viata. I s-a oferit un post de paznic de noapte si Nokolai a ramas acolo. Intr-o noapte pe cand hotii doreau sa fure recuzita Nikolai a observat cu stupoare ca mana lui straluceste in intuneric. A privit apoi in oglinda si a descoperit cu uimire ca ambele maini, capul si si umerii erau invaluiti intr-o lumina galbui – albastruie.

aura1

Speriat de stralucirea trupului, Nokolai s-a prezentat de urgenta la medic si acesta i-a spus ca este perferct sanatos. Nu a durat mult timp pana cand secretul a fost descoperit si Nikolai a primit un numar de jonglerie in intuneric. Astfel spectatotii au putut observa lumina emisa de corpul lui Nikolai si manipularea tortelor in flacari.

circ

In Vietnam traieste o fata, Thi Nga. Acumcativa ani ea a inceput sa straluceasca in intuneric. Corpul ei emite o lumina fosforescenta si un fel de halou foarter stralucitor in jurul capului. De la maini, picioare si trunchi vin raze aurii.

Fata este ca un bec ce lumineaza in noapte. Parintii speriati au mers la un vraci si acesta i-a linistit spunand ca Lumina copilei este un dar de la Dumnezeu. Ea a invatat sa vorbeasca despre pace, armonie, toleranta si merge prin spitale pentru a-i imbarbata pe cei in suferinta.

Fenomenul bioluminiscentei la oameni este complex si mbiguu. Exista cazuri dar nu suficiente date. Oamenii de stiinta sunt de parere ca bioluminiscenta umana este cauzata de bacterii, boli, expunere la diverse radiatii, etc.

Si cu Sfintii pictati prin biserici cum ramane ? Toti erau bolnavi ?

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

icoana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.