Iulian Fota: Occidentul ia in calcul un razboi, politicienii romani se joaca cu tara

Occidentul vrea pace, dar ia “foarte serios in calcul” scenariul unui razboi, asa ca Romania ar trebui sa se pregateasca sa ia “decizii complicate, grele, cu ambele variante proaste”, afirma Iulian Fota, directorul Colegiului National de Informatii, fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.

Militarii romani fac pregatiri, dar politicienii nu inteleg mesajul si, pe “fundalul unei lupte politice interne sterile”, “se joaca cu tara”, ignorand sistematic securitatea nationala, cea mai importanta politica publica a unei tari.

Avem atat de multe puncte fierbinti de urmarit, atatea probleme de gestionat ca nici nu mai conteaza daca apar si altele noi. Mai ales ca cele vechi, repet, se prezinta chiar mai prost decat in 2017. Tensiunile cu Rusia vor continua, anul acesta, alaturi de Washington, mai multe cancelarii europene completand lista tarilor care-si exprima neincrederea (chiar teama) fata de Moscova.

Londra, Haga, Parisul, Madridul si-au exprimat in ultimele luni argumentele referitoare la starea relatiilor proaste cu Moscova, de la razboi informational sau cibernetic si manipularea alegerilor, pana la teama de mega-sabotaje. Doar acum cateva zile seful statului major al armatei britanice avertiza asupra posibilitatii ca submarinele rusesti sa poata intrerupe vitalele cabluri occidentale de comunicatii submarine.

Tarile occidentale vor continua sa caute cai de acomodare cu noua situatie mondiala, in care China se prezinta ca prima economie a lumii si tara cu al doilea buget al apararii.

In 2017, inclusiv UE a devenit mai atenta, chiar mai critica, asupra relatiilor cu Beijingul, trebuind sa ia in calcul noua forta geopolitica a dragonului asiatic. Prin forta economiei sale si prin noua sa ambitie, materializata in mega-planul “One Belt, One Road”, China transforma deja geografia, unind Asia cu Europa.

Dupa Rusia si Turcia, si China incepe sa opereze cu conceptul de EURASIA. Ca un corolar al celor de mai sus vor continua tensiunile intre SUA si Coreea de Nord, neintrezarindu-se nicio cale de relaxare sau de ameliorare a situatiei. ziare

One comment on “Iulian Fota: Occidentul ia in calcul un razboi, politicienii romani se joaca cu tara

  1. Va urmaresc de ceva timp aceasta pagina web, si acum la inceput de an,
    vreau sa urez multa sanatate, putere de munca in continuarea paginii dvs..

    Va invit si pe https://calendar-ortodox.com/, o pagina care poate fi
    util celor ce cauta despre sfintii zilei si nu au un calendar aproape.
    Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.